Aktualitások

 Rendkívüli hírek:  A járványügyi helyzetre való tekintettel ügyfélszolgálatainkon és minden osztályunkon bizonytalan ideig szünetel a személyes ügyintézés.   -##-   Nagyatád, Csurgó, Lábod hulladékudvarai bizonytalan ideig zárva tartanak.   -##-   A Viridis-Pannonia Kft. a Nagykanizsán március 21-re és 28-ra meghirdetett elektronikai- és veszélyes hulladékgyűjtést elhalasztja!

Közterületi fertőtlenítés Nagykanizsán

Kozteruleti fertotlenites

Forrás: Zalai Hírlap - 2020. 03. 28.


A körforgásos gazdaság alapjain nyugvó fenntarthatósági kompetenciaközpont létesül

"Közel ötmilliárd forintos fejlesztés" címmel erről szóló cikk jelent meg a sajtóban

Forrás: Zalai Hírlap - 2020. 03. 10.


Nem maradnak a közterületeken

Már nem menetrendszerűen, de továbbra is elszállítja a kirakott fenyőket a szolgáltató.

Elszállítja a szolgáltató a sokáig megtartott, így csak a napokban kirakott fenyőket is. Bár már letelt a vízkeresztkor kezdődött kéthetes időszak, amikor menetrendszerűen gyűjtötték össze a kidobott karácsonyfákat a közterületekről. Viszont még mindig vannak az otthonokban fenyőfák, s mint azt Császár András, a Viridis Pannonia Kft. logisztikai vezetője elmondta, a továbbiakban is begyűjtik ezeket. Azonban a járatok már alkalomszerűen indulnak majd, főként a kommunális hulladékot szállítók jelzései alapján.

– Az elmúlt két hét alapján megállapíthatjuk, hogy azt a jó 40 tonnát, amit terveztünk begyűjteni, sikerült. Több mint 41 tonnát gyűjtöttünk. Úgy számoljuk, hogy körülbelül 5 tonna fenyőhulladék lehet még a lakosságnál, illetve most már kidobva közterületre. Ennek a begyűjtésére még 2-3 napot szánunk, úgyhogy aki szeretne még gyönyörködni a karácsonyfájában, megteheti – fogalmazott Császár András, a Viridis Pannonia Kft. logisztikai vezetője.

Forrás: KanizsaTV - 2020. 01. 23. 16:18
http://www.kanizsatv.hu/hirek/4877-nem-maradnak-a-kozteruleteken


Még mindig gondot okoz az illegálisan lerakott hulladék a városban

Még mindig gondot okoz az illegálisan lerakott hulladék a városban

A szelektív hulladékgyűjtő szigetek körüli szeméthalmoknak az eltakarítása nem lenne a Netta-Pannonia Kft. feladata, ennek ellenére évente 12-13 alkalommal mégis elvégezi, alkalmanként gyakran 2-3 tonna hulladékot összegyűjtve.

Forrás: KanizsaTV - 2020. 01. 21. 18:06
http://www.kanizsatv.hu/hirek/4861-napi-kanizsa


Új ürítési rendszert vezetett be a hulladékgyűjtő társaság Nagykanizsán

Új, úgynevezett matricás rendszert vezetett be év elején a hulladék elszállítását érintően a Viridis-Pannonia Hulladékgazdálkodási Kft. A változtatásra azért volt szükség, mert a társaság a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) számlázóprogramjából nem tudja kinyerni a szolgáltatás elvégzéséhez szükséges adatokat.

Áfra Barnabás, a városi hulladékgyűjtő cég ügyvezetője elmondta: a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. létrejötte előtt minden közszolgáltató maga számlázott és szedte be a szemétszállítás díját.

– Az NHKV megalakulása óta mi közszolgáltatóként elvégezzük a munkát, ám a számlázást és a kintlévőségek kezelését az országos kukaholding kezeli – mondta Áfra Barnabás. – Ám az eltérő adatbázisok és informatikai rendszerek miatt az NHKV nem tudta biztosítani számunkra azokat az adatokat, melyek alapján a munkatársaink tudták volna, hogy egy-egy utcában mely szemetesedényeket és konténereket kell kiüríteni. A problémát a legegyszerűbben és költséghatékony módon az úgynevezett matricás rendszer bevezetésével tudjuk orvosolni, ami egyébként nem ismeretlen Magyarországon, de mi nem ezt a rendszert használtuk ez idáig.

Császár András, a nagykanizsai hulladékszállító cég logisztikai vezetője mutatja, hogyan és hová célszerű felragasztani az edényazonosító matricát Császár András, a nagykanizsai hulladékszállító cég logisztikai vezetője mutatja, hogyan és hová célszerű felragasztani az edényazonosító matricát

A matricás rendszer lényege, hogy a vegyes és zöldhulladék gyűjtéséhez használt edényzetre egy úgynevezett edényazonosító matricát kell felragasztani, ami tartalmazza az ingatlan címét, illetve az igénybevett edényzet űrmértékét. A kiküldött matricákat tiszta, portalanított, száraz felületre, az edényzet elejére kell felragasztani, majd az edényt matricával az út felé fordítva kihelyezni. Azoknak, akiknek nem heti egy, hanem kettő ürítésre szól a szerződése, két matricát kell felragasztaniuk az edényzetre.

– Amennyiben később valamilyen okból az ügyfél a szolgáltatás szüneteltetésének lehetőségével szeretne élni, az eddigi gyakorlatnak megfelelően 30 nappal előbb szíveskedjen az ügyfélszolgálatnak bejelenteni, illetve a szüneteltetés kezdő időpontját megelőző utolsó ürítést követően a matricát is le kell adni társaságunknál – jelezte Áfra Barnabás ügyvezető, aki hozzátette: tapasztalataik szerint a matricák túlnyomó többségét már felragasztották az ügyfelek. – Aki még nem tette meg, az jobb, ha siet, a jövő héttől ugyanis már nem ürítjük ki azokat az edényeket, melyeken nem találunk matricát.

Ha valaki eddig nem kapott edényazonosító matricát a társaságtól, az mindenképpen jelezze a társaság Vár utcai ügyfélszolgálatán.

Forrás: Pásztor András, zaol.hu - 2020. 01. 09. 11:30
https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/uj-uritesi-rendszert-vezetett-be-a-hulladekgyujto-tarsasag-nagykanizsan-3551328/


Az edény azonosítására szolgálnak

Matricákkal kell ellátni a vegyes és zöldhulladék gyűjtéséhez használt kukákat.

Matricával kell ellátni a hulladék gyűjtéséhez használt kukákat. Fotó: KanizsaTV

A január 1-től életbe lépett módosításra azért volt szükség, hogy a szolgáltató munkatársai számára egyértelművé váljon, melyik edényeket üríthetik. Aki még nem kapta meg a matricáját vagy bármilyen kérdése van, annak a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatához kell fordulnia.

A Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. a közelmúltban levélben értesítette az érintetteket, hogy az év első napjától a vegyes és a zöldhulladékok gyűjtéséhez használt edényeket azonosító matricákkal kell jelölni. A Híradó által megkérdezettek többsége azonban nem volt tisztában azzal, miért vezették be a matricás rendszert. – Küldték a papírt, hogy ragasszuk a kukára. De igazából nem tudom, hogy miért. – És már felragasztották? Igen – árulta el kérdésünkre Vernyel Ferencné.

A közgyűlés tavaly decemberben fogadta el a hulladékgazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet módosítását, erre azért volt szükség, mert a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. egységes számlázási rendszert kívánt bevezetni. Ebből a rendszerből azonban a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. nem tudja összeállítani az úgynevezett sofőrlistákat, melyek alapján a szolgáltató munkatársai utca és a házszám alapján meg tudják állapítani, hogy hol és milyen edényeket kell üríteni. – Választanunk kellett, hogy vagy sofőrlisták nélkül küldjük ki az embereket, vagy valamilyen más megoldással jelöljük meg azokat az edényeket, amelyek gyűjthetők. Olyan módszert kellett választanunk, ami olcsó, nem igényel semmilyen beruházást vagy eszközfejlesztést, továbbá, ha egy országos, egységes rendszer indul be az edények azonosítására, akkor gyorsan át lehessen térni – tájékoztatott Áfra Barnabás, a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Ezért döntöttek a matricás rendszer bevezetése mellett, mely a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. minden ügyfelét érinti. A legtöbben pedig már meg is kapták a matricákat tartalmazó levelet. – Igazából én nem tudtam róla, de megnéztük a postaládát, és benne volt az értesítő. Még aznap felragasztottuk a matricát – mondta Kepe Kitti.

Az ipari fogyasztók január közepétől, a nyaralóövezetekben élők pedig március-áprilisban vehetik kézhez az értesítőt. Akik még nem kapták meg matricáikat vagy bármilyen kérdésük van, azoknak a szolgáltató ügyfélszolgálatához kell fordulniuk.

Forrás: KanizsaTV - 2020. 01. 08. 15:30
http://www.kanizsatv.hu/hirek/4761-az-edeny-azonositasara-szolgalnak


Január közepéig gyűjtik a kidobott karácsonyfát Nagykanizsán

Vízkereszt napjától, tehát mától gyűjti – szervezett járatok révén – a szolgáltató a kidobott karácsonyfákat.

A hagyományok szerint vízkereszt napján ér véget hivatalosan a karácsonyi időszak, s kezdődik a farsang. Szintén a tradíciók része, hogy sokan az ünnep „hivatalos” befejeztével bontják le s dobják ki a fenyőfát otthonról. Kanizsán és a környéken az elmúlt napokban még csak néhány helyütt lehetett látni utcára dobott fát. A dömping csak ezután jön.

G. Szabolcs már tegnap lebontotta a karácsonyfát, melyet a gyűjtősziget mellé tett. Fotó: Gergely (zaol.hu) G. Szabolcs már tegnap lebontotta a karácsonyfát, melyet a gyűjtősziget mellé tett. Fotó: Gergely (zaol.hu)

A fák elszállítását Nagykanizsán a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. végzi. Császár András logisztikai vezető elmondta: január hatodikától két héten keresztül, egészen január 17-ig, e célra rendszeresített, külön gyűjtőjárattal szedik össze a fenyőfákat munkatársaik.

– A zöldhulladékok gyűjtésének napjain keressük fel a különböző családi házas övezeteket, területeket a városban. Azaz, amikor a zöldhulladékot vinnénk el az előzetesen kiadott szállítási naptárnak megfelelően, akkor visszük el onnét a fenyőfát. A társasházi övezetekben pedig két gyűjtési nap lesz hetente: hétfőn és csütörtökön. Előbbi helyeken a családi házak elé kell a fenyőfát kihelyezni úgy, hogy a forgalmat ne zavarja. Vagy a szelektív szigetek mellé. Utóbbiaknál szintén oda, vagy a rendszeresített társasházi hulladékgyűjtő edények mellé kell tenni a fenyőket – mondta Császár András. Ahogy azt is: arra kérnek mindenkit, hogy a fákat szabadítsák meg a díszektől, üres cukroszacskóktól s a talptól.

A logisztikai vezető jelezte: január 17-ig, amíg az említett gyűjtőjáratok meghatározott rend szerint szállítják el a fákat, nagyjából a fenyők 80 százalékától szabadulnak meg az emberek. A későbbiekben alkalmi járatokkal gyűjtik össze a fákat. Azután pedig célirányosan viszi el a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. az ünnep korábbi ékét, amely azt követően Bagolára, a hulladéklerakóba, a komposztálóba kerül majd. Darálás után pedig értékesítik: erőművekbe kerülnek a fák.

Császár András elmondta azt is: az elmúlt évek tapasztalatai szerint nagyjából 50 tonna fenyőfát szállíttatnak el. Ez a mennyiség pedig évről évre csökken. Tekintve, hogy ma már sokan nem élő, hanem hosszú évekig tartós műfenyőt vásárolnak karácsonyra.

Forrás: zaol.hu - 2020. 01. 06. 07:00
https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/januar-kozepeig-gyujtik-a-kidobott-karacsonyfat-nagykanizsan-3543513/