Aktualitások

Információk a 2024. évi naptárakról -##- Változások a szemétszállítási díj fizetésével kapcsolatban -##- Nagydarabos műanyag hulladék átvétele szünetel -##- Textil hulladék díjmentesen leadható minden hulladékudvarban

A Netta-Pannonia több mint 600 tonna sót tárazott be

Több mint 600 tonna útszóró sót és a keverékhez szükséges zúzalékot szerzett be a Netta-Pannonia Kft. a téli síkosságmentesítési feladatok ellátásához – hangzott el pénteken a cég telephelyén tartott tájékoztatón. Emellett tucatnyi hóekével felszerelt nehézgépjármű, Multicar és járdatakarító gép áll rendelkezésre a téli hóeltakarításhoz.

Csendes Tamás, a társaság közterület-gondozási vezetője közölte: a város közigazgatási területén 180 kilométer bel- és külterületi úton, 35 kilométer kerékpárúton, illetve 180 darab buszmegállóban végzik a hó- és síkosság elleni védekezést. – A téli intézkedési terv mától lép életbe, ami azt jelenti, hogy 24 órás készenléti szolgálatot adunk egészen március 15-ig – mondta Csendes Tamás. – Cégünk a síkosság elleni beavatkozásokat természetesen a legforgalmasabb útvonalakon kezdi meg, valamint a lakosság ellátásában kiemelt szerepet játszó létesítményeknél, azaz a kórháznál, az orvosi rendelőknél és az élelmiszer-áruházaknál kell biztosítani a zavartalan közlekedést.

A tájékoztatón néhány tévhitet is eloszlattak a szakemberek. Mint elhangzott: gyakran éri az a vád a szolgáltatót, hogy nem látni járműveit az utakon, esetleg felemelt ekével közlekednek a gépek.

Fitos István, Áfra Barnabás és Balogh László a gépállományt tekinti meg.      Fitos István, a VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgatója, Áfra Barnabás, a Netta-Pannonia Kft. ügyvezetője és Balogh László polgármester a gépparkot szemlézi Fotó: Gergely Szilárd

– Ha felemelt ekés járművet látnak az utakon, az nem „üresjáratot” jelent, csupán arról van szó, hogy a sónak idő kell, amire kifejti a hatását. Ha a sózást követően egyből letolnánk a havat, akkor a síkosságmentesítő anyag is elveszne, s egy újabb havazás és fagyás esetén már nem tudná kifejteni hatását. Az pedig, ha valaki nem találkozik hótoló járművel, nem azt jelenti, hogy nem végezzük a munkánkat, csupán azt, hogy a járműveket éppen üzemanyaggal, illetve érdesítőanyaggal töltik fel.

A tájékoztatón Áfra Barnabás, a Netta-Pannonia Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a téli síkosságmentesítésben a lakosságnak is van feladata. Az önkormányzati rendelet értelmében az épülettől számított 10 méteres távolságban az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének kötelessége a síkosságmentesítés. Ez történhet sóval, fűrészporral, hamuval vagy zúzalékos keverékkel.

A tegnapi tájékoztatón részt vett Balogh László polgármester, aki jelezte: az önkormányzat ez évben is biztosítja az anyagi feltételeket a téli hóeltakarításhoz és síkosságmentesítéshez. Az összeg változó, volt olyan év, amikor 45-50 millió forintba került a feladat, de volt, hogy az összeg töredékét használták fel.

Forrás: zaol.hu - 2019. 11. 16.
https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-netta-pannonia-tobb-mint-600-tonna-sot-tarazott-be-3433443/


Kezdődik a 24 órás téli készenléti szolgálat az utakon

Kezdődik a 24 órás téli készenléti szolgálat az utakon. A Netta-Pannonia megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a VIA Kanizsával, és ha az időjárás indokolja, alvállalkozók bevonásával, hatékonyan elvégezze a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást az utakon.

Bár az előző tél enyhe volt, és a következő napokban sem számíthatunk fagyra, a Netta-Pannonia munkatársai minden eshetőséggel számolnak az időjárás kiszámíthatatlansága miatt. – Mindenki láthatta, ha csak az elmúlt öt évet nézzük, hogy nem volt két egyforma telünk. Így mi minden évben kemény télre készülünk. Ezért tároljuk be a maximálisan betárolható sómennyiséget, és ezért szereljük fel az összes gépünket, hogy bármikor reagálni tudjunk bármilyen környezeti eseményre – mondta Csendes Tamás közterület gondozási vezető.

A ma érvénybe lépett és március 15-ig tartó téli készenléti szolgálathoz a GPS-szel nyomon követett gépeket felszerelték és három új járművet is vásároltak. A raktárakat szintén feltöltötték: idén a tavalyinál több, mintegy 620 tonna útszóró sót, valamint 360 tonna érdesítő anyagot szereztek be.

Az ellátási terület nagy: több mint 180 kilométer bel- és külterületi út, 35 kilométernyi kerékpárút és gyalogjárda, bizonyos közterületi lépcsők, csaknem 180 buszmegálló, valamint 123 gyalogátkelő kezelése tartozik a feladatok közé. A városban 14 tárolóedényt már kihelyeztek, elsősorban a cég dolgozói számára, de a szóróanyagból a lakosok is használhatnak. – A hozzávalókat láttam, meggyőztek a szakemberek arról, hogy jöhet a tél. Természetesen a lakosság figyelmét fel kell hívni arra, hogy a tél mindenkinek ad feladatot. Jó lenne, ha város és lakója ezt együtt tudná felelősséggel és tisztességgel végezni – fogalmazott Balogh László polgármester.

A téli szolgálat hatvan százalékát a síkosságmentesítés, negyven százalékát a hóeltakarítás teszi ki. A téli szemlén az is elhangzott: egy hóeltakarító gép 30-40 kilométeres szakaszon dolgozik, amelyen egy forduló akár 2-3 órába is beletelhet. Folyamatos havazásnál ezért kevésbé látványos a munkavégzés, ilyen esetben a szolgáltató a lakosok türelmét kéri, ugyanakkor javasolja: mindenki készüljön fel a téli útviszonyokra és az emiatt megnövekedett forgalmi időre.

Forrás: Kanizsa TV - 2019. 11. 15.
http://www.kanizsatv.hu/hirek/4332-kezdodik-a-24-oras-teli-keszenleti-szolgalat-az-utakon


Hulladékhegyek problémája Kanizsán a szelektív szigeteken

A Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. konténereket helyezett ki a város területén a szelektív gyűjtőpontokra, hogy megakadályozza a szigetek körüli illegális szemétlerakást. Az akció sikeres volt, ám a probléma nem szűnt meg.

A kezdeményezés szeptember elején indult és öt héten át tartott. Alapvetően a szigeteken a papír, a műanyag és a fém csomagolási hulladékot, valamint az üveget lehet elhelyezni, mégis mindennapos látvány, hogy az edények körül másfajta hulladékot is elhelyeznek. A szolgáltató a rend fenntartása érdekében rendszeresen összeszedte ezeket, de a helyzet nem javult. Ennek érdekében, egyelőre kísérleti jelleggel, előre meghatározott rendszerben a 69 sziget mellé kikerültek a konténerek.

– A szigetekre összesen 91 darab 7 köbméteres konténert helyeztünk ki – mondta Molnár-Rodek Bernadett, az NFV Pannonia-cégcsoport szolgáltatási és értékesítési igazgatója. – Az akció ideje alatt 16 helyszínen nem volt elég egy konténer, ezeket összesen 22 alkalommal cserélni kellett. A kollégáink 67,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, egy helyszínre vetítve dupla annyit, mint a szokásos tavaszi lomtalanításkor. Ebben nincs benne az a mennyiség, melyet még a konténerek kihelyezése előtt elszállítottak, hogy a konténert egyáltalán le lehessen tenni a helyszínre.

A Viridis-Pannonia Kft. munkatársai a palini szelektív gyűjtőszigetnél illegálisan elhelyezett hulladékhalmot szüntetik meg      Orsós György (balról) és Orsós Tamás a palini szelektív gyűjtőszigetnél illegálisan elhelyezett hulladékhalmot szüntetik meg. Fotó: Gergely Szilárd

Az igazgató szerint az akciónak pozitív fogadtatása volt, de elkeserítőnek tartja, hogy még mindig élnek köztünk olyanok, akik a környezetük állapotával mit sem törődnek.

– Azt láttuk, hogy a tájékoztatás ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, milyen hulladékot lehetett volna elhelyezni ezekben a konténerekben – folytatta Molnár-Rodek Bernadett. – Az edényekbe és melléjük továbbra is került veszélyes, valamint gumihulladék, építési törmelék. Több helyen pedig a társasházi normál gyűjtőedény mellé helyezték el a nagy méretű hulladékot, nem vitték el még a kihelyezett konténerig sem. A konténerek elszállítása után sajnos ismét került ki hulladék a szigetek mellé. Számtalan alkalommal elhangzott már, milyen egyéb lehetőségek vannak a különböző hulladékok díjmentes vagy díj ellenében történő elhelyezésére. Ezzel az akcióval közel azonos időben zajlott például a veszélyes és elektronikai hulladékok szokásos őszi díjmentes lakossági gyűjtése.
A Viridis-Pannonia továbbra is kéri a lakosságot, vegyék igénybe a hulladékudvarok nyújtotta lehetőségeket, valamint a lakossági gyűjtőakciókat. A szigeteket pedig kizárólag arra a célra használják, melyre kitalálták azokat.

Forrás: zaol.hu - 2019. 10. 29.
https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/hulladekhegyek-problemaja-kanizsan-a-szelektiv-szigeteken-3393834/


Őszi városszépítés - Több ezer virágot ültettek

Több ezer virágot ültettek
címmel jelent meg fényképes összefoglaló a nagykanizsai őszi virágosításról a Zalai Hírlap 2019. október 16-i számában.

Több ezer virágot ültettek

Forrás: Zalai Hírlap - 2019. 10. 16.


Rosszul használva hamar tönkremegy

Forrás: Zalai Hírlap - 2019. 05. 03.


Idén is a P-nappal indult a város napi rendezvénysorozat

Idén is a P-nappal indult a város napi rendezvénysorozat. A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza és a Netta-Pannonia közös programja nem csak a fiataloknak szólt: a szervezők igyekeztek megszólítani minden korosztályt.

Hagyományosan a P-nappal kezdődik az Erzsébet téri programsorozat. Az első órákban főként a diákokat várták, délután viszont már a felnőttek is bekapcsolódhattak a programokba. - Nagyon fontos, hogy megjelenjünk a város életében, és megmutassuk, hogy ez nem egy elefántcsonttorony. Meg tudjuk mutatni, hogy itt vagyunk, mi az, amivel foglalkozunk, így mélyebb belelátást tudnak nyerni azok, akik ide érkeznek és ezáltal minket is jobban megismernek - fogalmazott Dr. Tóth-Kaszás Nikoletta, a PEN kampuszigazgatója.

A középiskolásokat útkereső versenyre és filmvetítésre invitálták, a kisebbek pedig részt vehettek a gyermekegyetem látványos kísérleteiben. - Most már azért fogy az érdekes kísérletek száma, de mindig mutatunk újat, amellett pedig a régi kísérletekből is teszünk be egy-kettőt mert örülnek neki a gyermekek és persze igyekszünk mindig újat is mutatni - mondta el Galambos Ildikó, a Soós Ernő Víztechnológiai KFK kutatóközpont vezetője. A vizes kísérletek mellett az informatika is szerepet kapott, hiszen robotfocival, valamint saját fejlesztésű programokkal várták a diákokat a P-nap kezdetén.

Forrás: Nagykanizsa Online - kanizsaujsag.hu - 2019. 04. 26.
https://kanizsaujsag.hu/hir/201904/iden-is-a-p-nappal-indult-a-varos-napi-rendezvenysorozat


Ne lazsálj, szelektálj!

Környezettudatos előadást tartott a Föld napja alkalmából a Netta-Pannonia Kft. a HSMK-ban.

Az ismeretterjesztő programon szó volt magáról a hulladék fogalmáról, de számos információt hallhattak az érdeklődők az úgynevezett hulladékanalízisről is. Ennek során kiderül, mennyire környezettudatosak az emberek, illetve mennyire gyűjtik külön a háztartási, a szelektív és a biohulladékot.

 – A lerakók vonatkozásában kötelező negyedévente egy analízist végezni, ami azt jelenti, hogy a lerakókra kerülő vegyes hulladékot labor vizsgálja be, és megnézi, milyen tartalommal rendelkezik. Ez elkészült országosan is a 2018-as évre, illetve a kanizsai lerakó vonatkozásában is. Meglepő számok vannak, mert rettenetesen magas arányban van a lerakókon a műanyag-, papír- és a veszélyes hulladék, illetve a biohulladék is. Holott, Kanizsán ezek gyűjtése és elszállítása megoldott - árulta el Ködbaumné Farkas Beáta, a Viridis-Pannonia Kft. környezetvédelmi csoportvezetője.

Forrás: Kanizsa TV - 2019. 04. 25.
http://www.kanizsatv.hu/hirek/2667-ne-lazsalj-szelektalj


Ne lazsálj, szelektálj!

Ködbaumné Farkas Beáta, a Viridis-Pannonia Kft. környezetvédelmi csoportvezetőjének ismeretterjesztő előadásáról a Kanizsa Újság is hasonlóan írt.

Forrás: Nagykanizsa Online - kanizsaujsag.hu - 2019. 04. 25.
https://kanizsaujsag.hu/hir/201904/ne-lazsalj-szelektalj


Közeledik a tavaszi lomtalanítási szezon

 

Forrás: Zalai Hírlap - 2019. 04. 03.